Działania
W poszukiwaniu zaginionych smaków
Projekt miał na celu kontynuację działań rozpoczętych w ubiegłym roku przez BADACZY HISTORII tj. poznania historii i kultury Lipinek oraz osad sąsiednich z różnych stron i aspektów. W minionym roku były to wspomnienia mieszkańców, z których powstały reportaże, spisane przez młodzież. W tym roku były to potrawy, które kilkadziesiąt/kilkaset lat temu często gościły na stołach mieszkańców okolicznych wsi, a teraz są niedoceniane lub niewiele osób je zna i pamięta. Szukaliśmy takich przepisów na potrawy, które mają swoje historie i anegdoty. Kociewskie potrawy były przygotowywane z polskimi pisarzami: Sylwią Chutnik, Katarzyną Bondą i Robertem Małeckim.
Projekt został zrealizowany w następujący sposób:
1. Przygotowanie przez uczniów informacji na temat pisarzy, z którymi chcieli realizować projekt (jeden spośród trójki pisarzy).
2. Podpisanie partnerstw.
3. Poszukanie historii kulinarnych i potraw z Kociewia (Internet/wywiad bezpośredni/biblioteka).
4. Podzielenie się uczniów na trzy 4-osobowe grupy, z których każda przygotowała dwie potrawy wraz z gościem/pisarzem oraz przedstawicielką Koła Gospodyń Wiejskich i mieszkańcem wsi lub okolicy.
5. Organizacja trzech mini eventów w plenerze, podczas których każda z grup (wraz z pisarką/pisarzem) przygotowywała swoje potrawy.
6. Rozwieszanie plakatów z informacją o projekcie, z zaproszeniem na uroczyste zakończenie projektu
7. Wspólne przygotowanie pliku PDF z przepisami, zdjęciami, anegdotami i opowieściami poznanymi podczas szukania regionalnych przepisów.
8. Uroczyste zakończenie projektu.
Realizatorzy:
Fundacja Kult Kultury, partner: Badacze Historii Lipinek i Okolic